Bunzl-King-KingB2B:/Homepage banner/LDPE-of-HDPE-webshop-950x350.jpg

Wat is het verschil tussen LDPE en HDPE?

Wat is wat nu precies? Tegenwoordig kennen we zo veel verschillende soorten grondstoffen voor plastic verpakkingen dat deze lastig van elkaar te onderscheiden zijn. King komt daarom met een kort spiekbriefje:

 

Bamboe: Bamboe is de snelgroeiende plantensoort ter wereld. De bamboeplant maakt ieder jaar nieuwe stammen aan, die razendsnel tot volwassen hoogte uitgroeien. De stengels van de bamboeplant vormen de biobased grondstof voor bamboe disposables. Producten van bamboe zijn heel stevig en daardoor prettiger in gebruik dan plastic disposables. Bovendien hebben ze een natuurlijke uitstraling.

BPA: Ook wel Bisfenol A genoemd is een chemische stof. Deze stof komt voornamelijk voor in hard plastic, denk hierbij aan verpakkingen zoals flessen, blikjes, elektronica, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. BPA komt in alle verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden voor, toch komt het in veel producten voor en kan iedereen in kleine mate worden blootgesteld. BPA kan schadelijk effecten hebben op het immuunsysteem en heeft hormoon verstorende eigenschappen.

Met deze kennis zijn er vanuit Europa regels voor het gebruik van BPA vastgesteld. BPA mag bijvoorbeeld niet meer in baby artikelen worden gebruikt en persoonlijke verzorgingsproducten. Daarnaast is er een migratielimiet voor BPA ingesteld van 0,04mg/l. Bij normaal gebruik, zoals op het etiket beschreven staat, is BPA niet schadelijk.

HDPE: Hogedichtheidpolyetheen of polyethyleen, zo wordt HDPE ook wel genoemd. HDPE is een van de meest gebruikte grondstof voor plastic en wordt uit aardolie gewonnen. Tegenhanger van HDPE is LDPE; Lagedichtheidpolyetheen of polyethyleen. Verschil tussen beiden is de hardheid van het materiaal. Zo kan van LDPE worden gezegd dat dit de ‘zachte’ variant is. Van HDPE worden vooral harde kunststofproducten gemaakt zoals stevige verpakkingen, bestek, maar ook plastic zakken en vuilniszakken bevatten over algemeen HDPE. LDPE wordt gebruikt voor zachter verpakkingssoorten, maar vooral in huishoudfolie komt LDPE voor.

HDPE en LDPE zijn beiden een zeer duurzame grondstof die makkelijk te recyclen zijn.

Palmblad: Palmbladservies wordt gemaakt van het afval dat ontstaat tijdens het groeiproces van Indiase palmen, namelijk de natuurlijk afgevallen palmbladeren. De bladeren worden schoongemaakt en op hoge temperatuur gevormd tot borden, schalen en kommen. Palmblad disposables zijn smaakneutraal en olie-, vocht- en diepvriesbestendig.

PVC : PVC staat voor polyvinylchloride en heeft een flexibele eigenschap. PVC wordt daarom veelal gebruikt in speelgoed, emmers, rioleringen en verpakkingen.

Bij de productie van PVC kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Normaal gesproken is de kans dat je wordt blootgesteld aan deze kankerverwekkende stof bij het gebruik van een artikel waar PVC in zit, onwaarschijnlijk.

PVC recyclen is niet eenvoudig, zo komen bij het verbrandingsproces allerlei gevaarlijke stoffen vrij. PVC wordt daarom vooral ingezameld en hergebruikt. PVC valt daarom onder een niet-duurzame grondstof.

PLA: PLA is een bioplastic, ofwel een plastic gemaakt uit natuurlijke bronnen. PLA wordt gemaakt uit plantaardige suikers die worden gewonnen uit resten van onder andere mais-teelt.

Door de kristalheldere structuur van dit type kunststof wordt PLA vooral gebruikt saladebakken, glazen, rietjes en zakjes. PLA kan tegen een maximale hittebron van 40 graden, echter kan dit aan worden gepast maar wordt het anders genoemd, namelijk CPLA.CPLA wordt daarom veelal gebruikt voor vorken, messen, lepels en roerstaafjes.

PP: Ook wel polypropeen en polypropyleen genoemd is een hard plastic. PP is goed bestand tegen chemische vloeistoffen zoals zuren. PP wordt daarom veel gebruikt als drinkbekers, wegwerpluiers, verpakkingen voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen maar ook in medisch apparatuur. PP is namelijk resistent tegen bacteriën.

PP kan eenvoudig worden gerecycled.

Suikerriet: Suikerrietpulp of bagasse is het afvalproduct van rietsuikerproductie: dit vezelachtige afval blijft over nadat het sap uit de rietsuiker-stengels is geperst. Het woord bagasse is afkomstig van het Franse woord bagage en het Spaanse bagazo en betekent oorspronkelijk gewoon “afval”. Bagasse heeft een hoog cellulosegehalte: circa 50%, meer dan hout. Het voelt papierachtig aan en is vaak wit van kleur. Meer informatie

 

 


 

 

 

 

U gebruikt helaas een verouderde webbrowser..

Gebruik voor een betere ervaring een andere browser of update Internet Explorer naar de nieuwste versie.